Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosport3, 2, 1, kreći… Počinje legendarni Dakar Rally, pred trkačima više od 9000 kilometara

3, 2, 1, kreći… Počinje legendarni Dakar Rally, pred trkačima više od 9000 kilometara


Legendarni Dakar Rally počinje. Sa startne rampe u argentinskom Buenos Airesu u nedjelju više od 660 natjecatelja u kamionima, autima, quadovima i motociklima kreće na avanturu dugačku preko 9000 kilometara.

Južna Amerika još jednom je domaćin Dakar Rallyja, sedmi puta zaredom otkad je utrka maknuta iz Afrike. Za razliku od lanjske južnoameričke avanture, ove godine na rutu je dodana još jedna država, pa uz Argentinu i Čile natjecatelji voze i preko Bolivije.

Pred natjecateljima je ruta dugačka oko 9000 kilometara, ovisno o kategoriji vozila. Motociklisti bi trebali prijeći 9203 km (4657 km s mjerenjem vremena), automobilisti 9026 km (4505 km brzinaca), a kamiondžije 8196 km (3788 km brzinaca). Na startnoj listi je 656 natjecatelja u 414 vozila. Najviše je motociklista (164), slijede automobili (138), zatim kamioni (64) i quadovi (48).

catherine-houles-sandrine-ridet

Catherine Houles i Sandrine Ridet

Izgleda je da je cross-country utrkivanje pravi muški sport, jer u cijelom tom društvu je jedna jedina potpuno ženska posada. To su Francuskinje Catherine Houles i Sandrine Ridet, koje će voziti rozi Isuzu D-Max s brojem 422.

Na vrhu liste prijava najzanimljivije automobilističke kategorije su naravno favoriti, odnosno vozači koji su proteklih godina osvajali Dakar. Lanjski pobjednik Španjolac Nani Roma opet vozi Mini All4Racing za Monster Energy Rally Raid Team. Kolege u ekipi su Poljak Krzysztof Holowczyc (svjetski prvak u cross country rallyju 2013.) i Argentinac Orlando Terranova. Još jedan bivši pobjednik, Kataranin Nasser Al-Attiyah, također je u Miniju, s oznakama X-Raid Teama.

S titulom pobjednika Dakra može se pohvaliti i Giniel de Villiers, koji će opet nastupiti s Toyotom Hilux. A velika očekivanja ima tvornička momčad Peugeota, jer imaju čak tri bivša pobjednika s ukupno 17 titula – Stephanea Peterhansela, Carlosa Sainza i Cyrila Despresa.

CoronelBrothers01

Braća Tim i Tom Coronel

Od poznatih vozača tu su još Robby Gordon s Hummerom, braća Tom i Tim Coronel s dva Suzukijeva buggyja, Romanin Dumas, Guerlin Chicherit, Federico Villagra… Iz naših krajeva nema nikog, a vrijedi spomenuti Slovenca Mirana Stanovnika koji će u motociklističkoj konkurenciji nastupiti 14. puta. Od zanimljivosti spomenut ćemo još najmlađeg vozača 18-godišnjeg motociklista Argentinca Jorgea Lacunzu te najstarijeg 73-godišnjeg kamiondžiju Japanca Yoshimasu Sugawaru.

Maratonski cross-country rally počinje u nedjelju 4. siječnja u Buenos Airesu, a prvi dan na rasporedu je etapa do Ville Carlos Par dugačka 663 km, sa 175 km brzinskog ispita. Utrka se vozi u 13 etapa, a cilj je također u Buenos Airesu 17. siječnja.