Vremeplov


Nalazite se ovdje: Početna stranicaVremeplov25 zanimljivosti za 25. godišnjicu prvog Lexusa

25 zanimljivosti za 25. godišnjicu prvog Lexusa


Lexus je jedan od najmlađih automobilskih brandova, nastao je 1989. godine, a povodom obilježavanja 25. godišnjice Lexusova PR služba izvukla je prigodnih 25 zanimljivosti.

Neke od zanimljivosti su zbilja zanimljive, neke su neobične, a neke su totalno bezveze… Bilo kako bilo, čestitamo Lexusovcima 25. rođendan!

1. U Toyoti su 1983. godine stvarajući novu luksuznu limuzinu odlučili koristiti kodni naziv F1, što je bila oznaka za Flagship One. Projekt se 1989. pretvorio u prvi Lexusov model LS.

2. Tijekom stvaranja originalnog LS-a jedan od radnika bio je zadužen da svaki gumb i prekidač budu savršeni na dodir, a potrošio je tri seta umjetnih noktiju kako bi se uvjerio da je sve prikladno za sve vrste kupaca.

3. Lexus je najprije lansiran u Americi, u Japanu je prodavan pod imenom Toyote, a tek 2005. je brand Lexus stigao na domaće tržište.

4. Lexus je bio prvi proizvođač koji je sudjelovao sa serijskim hibridnim autom (RX 400h) na utrci 24 sata Nurburgringa.

5. Koža u Lexusovim autima bila je od krava koje su čuvane u prostorima bez strujne ograde, kako bi koža ostala neoštećene i najbolje kvalitete.

6. Posljednja generacija LS-a ima u ponudi drveni volan koji se izrađuje posebnom shimamoku tehnikom u 67 koraka, a izrada traje 31 dan.

7. Aktualni LS ima felge sa šupljim krakovima kako bi se smanjio prodor buke s ceste u unutrašnjost automobila.

8. Blok motora aktualnog GS je lijevan u vakuumu kako bi se izbjegli bilokakvi nedostaci u izradi.

LFA_1

9. Lexus je iskoristio stogodišnje iskustvo Toyote u izradi tkanina kako bi napravio specijalne ploče od karbonskih vlakana za model LFA.

10. V10 motor obujma 4.8 litara iz modela LFA lakši je nego 3.5 V6 motor, ali daje dvostruko više konjskih snaga.

11. Tahometar u modelu LFA morao je biti digitalan, jer analogni nije mogao pratiti brzinu rada motora.

12. Za usavršavanje zvuka originalnog LS-a savjet je potražen od stručnjaka iz Yamahe.

13. Neki od slavnih vozača i vlasnika Lexusa su glumica Sienna Miller, britanski umjetnik David Hockney, bivši šef Forda Alan Mulally i Princ od Monaka Albert II.

14. Lexus je prodao više hibridnih modela nego bilo koji drugi premium proizvođač, a u V. Britaniji 95 posto Lexusa su hibridi.

15. Lexusovi ispitivači boje moraju četiri puta godišnje proći ispite vještina kako bi nastavili raditi za Lexus.

16. Samo najbolji manufakturni profesionalni u Toyoti mogu dobiti posao u Lexusu. Ako su uspješni, dobiju naziv Takumi (Majstor).

17. Lexus je prošao mnoge dizajnerske promjene u kratkoj povijesti. Npr prvi GS ‘posudio’ je izgled od Italdesignovog koncepta Jaguara nazvanog Kensington. 19 godina poslije LF-LC je nagrađen za dizajn na Detroit Motor Showu 2012.

LS_600h

18. U modelu LS 600h koji je naručio Paul McCartney nije bilo materijala niti elemenata životinjskog podrijetla.

19. Graditelj hot-rod automobila Larry Wood je za jedan svoj jedinstveni automobil iskoristio Lexusov 4.0 V8 motor sa 400 KS.

20. Model SC430 je višestruki prvak Super GT utrka u Japanu, s njim su triput osvajane vozačke i momčadske titule.

21. Aktualni GS i LS imaju tzv ‘nano-e’ klimatizacijski sustav, koji ovlažuje kosu i kožu te pušta miris u kabinu.

22. Glazbenik Chris Rea koristio je Mark Levinson sustav ozvučenja u svojem LS-u za preslušavanje ranijih verzija pjesama sa svojih albuma.

23. Četvrta generacija LS-a na stražnjem sjedalu omogućuje spuštanje u ležeći položaj i shiatsu masažu.

24. U modelu NX na kutiji za naočale bilo je malo ogladalce, za popravke šminke u pokretu.

25. Tijekom 90-tih godina ime Lexus je bilo 660. na listi popularnih ženskih imena u SAD.