Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosport24 sata Le Mansa: Bosch je opskrbio Audi R18 e-tron quattro dizelskom hibridnom tehnologijom

24 sata Le Mansa: Bosch je opskrbio Audi R18 e-tron quattro dizelskom hibridnom tehnologijom


Ako 23. lipnja Audi bude pobjednik utrke „24 sata Le Mansa“, a koja počinje za nekoliko trenutaka, tada će i Boscheva napredna dizelska hibridna tehnologija odigrati ulogu u pobjedi.

Od 2006. do 2008. godine, pa ponovno od 2010. do 2012. godine, ovu klasičnu utrku izdržljivosti sportskih automobila osvojili su Audijevi dizelski i dizelski hibridni automobili i svaki put su pobjednici bili opremljeni Boschevom tehnologijom. Bosch je razvojni partner za trkaći hibrid Audi R18 e-tron quattro, a isporučuje ne samo sustav ubrizgavanja, nego i ključne komponente za električni pogon tog trkaćeg automobila.

„Bosch i Audi kombinirali su veliki okretni moment i nisku potrošnju dizelskog motora sa snagom dodatnog električnog pogona“, rekao je dr. Markus Heyn, predsjednik Boschevog Odjela dizelskih sustava. A mnogi vozači svakodnevno koriste prednost dizela i u uobičajenim uvjetima vožnje“. Godine 2012. čak je polovica gotovo svih novoregistriranih osobnih automobila u Njemačkoj imala dizelske motore.

Hibridni sustav prilagođen natjecanju Le Mans
Naravno, sustavi koji se koriste u trkaćim automobilima za Le Mans specijalno su proizvedeni. Audi Sport razvio je jedinicu motora i generatora (MGU) u suradnji s Boschem kao tehničkim partnerom specijalno za uporabu u prototipu Audi R18 e-tron quattro. Ugrađen na prednju osovinu, MGU svojom integriranom elektronikom napajanja pohranjuje energiju stvorenu kočenjem u zamašnjak. Tijekom ubrzavanja, MGU pogoni prednju osovinu trkaćeg automobila putem dva elektromotora koja zajedno isporučuju više od 160 kW (218 KS) snage. Tako dizelskom motoru koji već ima veliki okretni moment daje dodatno ubrzanje.

Bosch opskrbljuje Audi Sport i sa cjelokupnim common-rail sustavom ubrizgavanja koji se sastoji od visokotlačne pumpe, injektora i visokotlačnog zajedničkog voda. Uz to, Boschev Odjel za automobilizam dobavljač je prilagođenog uređaja za upravljanje motorom MS 24, elektropokretača i generatora te kabelskih snopova i telemetrijskog sustava automobila. Taj sustav šalje sve važne podatke o vozilu u boks putem radija i WLAN-a kako bi inženjeri ekipe imali stalni pregled tehničkog stanja sustava automobila. Audijevi trkaći automobili imaju i elektronički potpomognut sustav mehanizma sa zupčastom letvom. Razvio ga je Audi Sport u suradnji s tvrtkama Robert Bosch GmbH i ZF Lenksysteme GmbH, zajedničkim ulaganjem tvrtki Robert Bosch GmbH i ZF Friedrichshafen AG.