HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport20. godina Karting centra Zagreb – Maxu Herendiću i Damianu Sekuliću po jedna pojeda

20. godina Karting centra Zagreb – Maxu Herendiću i Damianu Sekuliću po jedna pojeda


U konkurenciji 12 kartigaša pobjeda u prvoj vožnji pripala je Herendiću. U drugoj je vožnji Sekulić riskirao, što mu se isplatilo tako da je odnio pobjedu u drugoj utrci, ali i ukupno.

Jubilarnom utrkom pod nazivom „20. godina Karting centra Zagreb“ nastavljena je karting sezona Prvenstva Hrvatske. Izuzetno specifična i zahtjevna utrka pružila je gotovo u svakoj klasi vrhunske i neizvjesne dvoboje do samog kraja. Zbog staze okružene stambenim zgradama i stroge kontrole buke predhodno je treniranje bilo zabranjeno, tako da su se natjecatelji morali zadovoljiti sa ukupno pet subotnjih neslužbenih i jednim nedjeljnim službenim treningom. Nažalost, iako je održana u samom centru Zagreba, s ugodnim vremenom i dobrom promocijom, utrku nije posjetio preveliki broj gledatelja, ali to očito postaje problem svih sportskih manifestacija u Hrvatskoj. Mišljenja smo da su ovi vrhunski mladi sportaši kroz ovu sezonu pokazali da zaslužuju puno više od svega nekoliko sekundi posvećenih njima u Dnevniku HTV-a, ali i da će ova teška sezona biti važan razvojni korak za godine koje su tek pred nama…

Natjecateljski dan otvoren je utrkama najmlađih – klase Limač 50. Prvi je kroz cilj ponovno prošao – Marko Turk (AK „FM Team“), a njegovog najvećeg konkurenta Adriena Meseca iz KK „Rijeka“ ovog je puta mali peh odvojio od pobjede. Naime, dok je Mesec za čitav krug dostizao jednog od natjecatelja došlo je do njihovog međusobnog kontakta i okretanja. Mladi, ali iskusni Turk iskoristio je pruženu priliku i dovezao se do još jednog prvog mjesta ispred sve boljeg Meseca. Kao i u svim dosadašnjim utrkama ove klase za najmlađe svi natjecatelji proglašeni su pobjednicima, te su im dodjeljene i zaslužene nagrade.

Perjanica našeg prvenstva, klasa Mini 60 i ovog je puta opravdala sva očekivanja. Odličan je bio Max Herendić (KK“1“) i već su subotnji treninzi pokazali da će biti jedan od glavnih kandidata za pobjedu na ovoj utrci, a na kvalifikacijama je ostvario i prvu startnu poziciju ispred Damiana Sekulića (AMKK „Cobra Virovitica“). Gledali smo dvije uistinu vrhunske utrke i do zadnjeg kruga vodila se prava borba, ne samo za vrh već i za sve pozicije koje nose bodove. U konkurenciji dvanaest mladih kartigaša pobjeda u prvoj vožnji pripala je Herendiću koji je odolio velikom pritisku Sekulića i dovezao se do svoje prve karting pobjede u karijeri. U drugoj vožnji Sekulić je preuzeo nešto više rizika i nakon velikog pritiska preuzeo vodeću poziciju koju do kraja nije ispuštao. Ujedno je Sekuliću zbog pobjede u drugoj vožnji pripala i titula pobjednika dana utrke klase 2 – Mini kart. Niti ovog puta nije nedostajalo izlijetanja i kvarova, srećom bez posljedica, a od ostatka „karavane“ u dvije je vožnje najkonstaniji bio mladi Jan Pokos (AKK „Zanatlija“) dovezavši se do treće pozicije ispred Daria Čućića (KK „Rijeka“) i Matije Jurišića (AK „Ri-autosport“).

Posebno čestitamo svim natjecateljima ove klase na vrhunskim vožnjama i ukoliko se nastavi ovakav rad s mladim kartingašima budućnost hrvatskog autosporta s vozačke strane neće biti upitna.

Na utrci klase KF3 nije nastupio jedan od glavnih favorita za pobjedu Luka Mavrin, tako da je odlični William Mucak (KK“1“) uvjerljivim pobjedama u obje vožnje došao nadomak osvajanja naslova prvaka već dvije utrke prije kraja sezone. Sve bolji je i riječki vozač Marino Radetić (KK „Rijeka“), ujedno član „Karting teama Prelučka legenda“ koji je osvajanjem drugog mjesto ispred Juraja Kovačića (KK „Koprivnica“) pokazao da će se u idućim utrkama morati ozbiljnike računati i na njega.

Član KK „GB“ Karlo Golub uvjerljivo je odradio ovo natjecanje, ostvario pobjede u obje vožnje i pokazao da održava visoku formu iako ne sudjeluje aktivno u Prvenstvu Hrvatske. Renato Dujmović (KK „Koprivnica“) osvojio je drugo mjesto sa dva istovjetna plasmana na utrkama, dok se Filip Romić, član AMKK „Cobra Virovitica“ ovoga puta morao zadovoljiti trećim mjestom. Ukupno sedam vozača ove klase učinilo je utrku izuzetno zanimljivom.

U konkurenciji pet vozača jednim drugim mjestom u prvoj vožnji, te pobjedom u drugoj do vrha postolja dovezao se odlični Nikola Samaržija, član AK „FM Teama“. Najveći konkurent dana bio mu je Marin Posavec (AMKK „Cobra Virovitica“) koje je ostvario i pobjedu u prvoj vožnji, ali je u drugoj završio na trećem mjestu te u ukupnom plasmanu drugi ispred Tomislava Lovrenca, člana AKK „Podravina Koprivnica“.

Nastavlja se neizvjesna borba za prvake Hrvatske u konkurenciji klubova. Pobjeda KK „1 Zagreb“ na ovom natjecanju do kraja je zaoštrila situaciju na ljestvici, tako da sada razlika između višestrukih prvaka i drugoplasiranog AMKK „Cobra Virovitica“ (drugoplasirani na ovoj utrci) iznosi samo tri boda. Očekuje nas prava završnica sezone u konkurenciji klubova.

Do trećeg mjesta dovezli su se vozači KK „Koprivnica“.

U konkurenciji teamova i ovog je puta prvo mjesto pripalo „Kreator racing teamu“ u sastavu Sekulić, Herendić, Kovačić. Veliko iznenađenje pripredili su mladi članovi „Karting teama Prelučka legenda“, sastavljenog od donedavnih polaznika riječke karting škole (Mesec, Jurišić, Radetić), koji su iskoristili činjenicu da ovaj put „Racing team Romić“ ne nastupa u punom sastavu i plasirali se na „veliko“ drugo mjesto u poretku teamova . Ovom pobjedom „Kreator racing team“ na korak je od osvajanja naslova pobjednika u konkurenciji teamova.

Utrka u Zagrebu konačno je za nama. Kao i na svakoj utrci ostalo je za pamćenje puno lijepih, ali i ponešto ružnih stvari. Organizator je podjelio i pokoju kaznu zbog nepridržavanja pravila, napravio i pokoju stvar s kojom se natjecatelji nisu slagali, ali i uložio veliki trud u organizaciju, te pripremio i neka ugodna iznenađenje kao što se bile medalje i nagrade za sve natjecatelje.

Kako bilo da bilo, sezona zahvaljući velikom trudu pojedinaca ide dalje i pred nama su još dva natjecanja s ukupno četiri bodovne utrke. Prva će se utrka umjesto u predviđenom Čakovcu održati u Virovitici 1. i 2. rujna, dok bi sezona trebala biti zatvorena natjecanjem u Puli 29. i 30. rujna. (m., M.J.)

Rezultati:

Prva utrka: Limač 50 – 1. Mar. Turk (FM Team), 2. Mesec (Rijeka), 3. Carin (FM Team); Mini kart – 1. Herendić (KK 1 Zagreb), 2. Sekulić (Cobra Virovitica), 3. Pokos (Zanatlija); KF3 – 1. Mucak (KK 1), 2. Kovačić (Koprivnica), 3. Radetić (Rijeka); KZ2 – 1. Golub (GB Zagreb), 2. Dujmović (Koprivnica), 3. Romić (Cobra); ekipe 1. KK1 Zagreb 61 bod, 2. KK Koprivnica 53, 3. AMKK Cobra 46; timovi 1. Kreator racing team (Sekulić, Herendić, Kovačić ) 65 bodova, 2. Karting team Prelučka legenda (Mesec, Jurišić, Radetić) 27, 3. Racing team Romić (Romić) 16.

Druga utrka: Mini kart – 1. Sekulić, 2. Herendić, 3. Mat. Turk (FM Team); KF3 – 1. Mucak, 2. Radetić; KZ2 – 1. Golub, 2. Dujmović, 3. Martinjak (Koprivnica); ekipe – 1. KK1 Zagreb 50 bodova, 2. KK Koprivnica 47, 3. AMKK Cobra 38; timovi 1. Kreator racing team 45 bodova, 2. Karting team Prelučka legenda 28, 3. Racing team Romić 13.

Rotax kup – prva utrka 1. Posavec (Cobra Virovitica), 2. Samaržija (FM Team), 3. Zajec (KK1); druga utrka 1. Samaržija, 2. Lovrenc (Podravina Koprivnica), 3. Posavec.