HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport12. Nagrada Virovitice 2014, karting – dvostruke pobjedne naboljih
12. Nagrada Virovitice 2014, karting - dvostruke pobjedne naboljih

12. Nagrada Virovitice 2014, karting – dvostruke pobjedne naboljih


Četvrto ovogodišnje natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske održano je u Virovitici u još jednoj izvrsnoj organizaciji domicilnog Auto karting kluba „Cobra“.

Tradicionalni pokrovitelj „12. Nagrade Virovitice 2014.“ bio je Grad Virovitica, a supokrovitelji  „Romić-Promet“ d.o.o., Sportska zajednica Grada Virovitice i Zagrebačka banka.

Nastupilo je 29 vozača iz deset  hrvatskih klubova u pet prvenstvenih klasa. Iako usamljen na stazi svoju je „dionicu“ odvezao  najmlađi sudionik utrke Albert Lukša u klasi „Limač 50“ koja se ove godine „odlikuje“ sa samo jednim ili dva sudionika po utrci. Ipak pobrao je pljesak ljubitelja kartinga kojih niti ovog puta uz stazu nije nedostajalo.

I virovitičko nadmetanje sudionika najbrojnije domaće klase „Mini kart“ potvrdilo je da budućnost kartinga u nas ne bi trebala biti upitna. Na startu 12 bolida – 11 odlučnih dečki i jedna djevojka. Uzbuđenja nije nedostajalo  što su pokazali već i mjerni treninzi. U prvom redu dva člana najbrojnijeg domaćeg kluba „RI autosport“ Adrien Mesec i Matija Jurišić što je najavljivalo klupski duel. No, Jurišić nije imao „svoj dan“. Tehnički problemi u obje utrke dozvolili su mu samo mrvicu bodova poslije Virovitice, ali i zadržavanje sigurne vodeće pozicije u prvenstvu. Zato je u punom sjaju bljesnuo Adrien Mesec ostvarivši dvije pobjede i sa punih 50 bodova preuzeo treću poziciju PH poslije osam utrka. U obje utrke drugo mjesto pripalo je Janu Pokosu (Zanatlija Zagreb), dok su treće pozicije pripale u prvoj jedinoj „dami“ Stefani Mogorović (IRT Pazin), a u drugoj Marku Turku (Koprivnica) čije fer i dobre vožnje na virovitičkoj stazi ovog puta  hvale brojni gledatelji što mu je ujedno donijelo i treću poziciju završnog pobjedničkog postolja.

I u Virovitici je nastavljen dvoboj dva vrhunska mlada vozača u klasi KF3. Dvostruku pobjedu ostvario je vodeći u prvenstvu Juraj Kovačić (KK Koprivnica) što mu je donijelo dodatnu bodovnu prednost poslije osam utrka ispred i ovog puta drugoplasiranog Pažanina Davida Šugara, člana „Cobri“. Minimalni zaostaci u prvoj od 384 tisućinke, a u drugoj  nepunu sekundu i pol dokazuju da Šugar ima potencijala i da iz utrke u utrku napreduje. Njima dvojici još su dva konkurenta za završne trofeje. Tako su svaki po jednim trećim i jednim četvrtim mjestom dokazali i Marko Kranjčec (Cobra) i Damian Sekulić (Ivanić) da prvenstvo još nije gotovo.

Propustio je Belicu, ali već u Virovitici sa dvije nove pobjede (šest ukupno ) Kristijan Habulin (KK 1 Zagreb) primakao se vodećem u PH klase KZ2 na samo tri (bruto) boda. Ipak s dva druga virovitička mjesta na čelu ljestvice i dalje je William Mucak (AKK Ivanić), dok je Luka Mavrin (KK 1) zadržao priključak vodećima. Na svojoj stazi nastupio je i trofejni prvak Filip Romić (Cobra) ostvarivši očito tek rekreativnim vožnjama jedno treće i jedno četvrto mjesto.

Ivan Žovan (KK 1) s dvije nove pobjede ostao je tako jedini u ovogodišnjem prvenstvu sa nizom od sedam pobjeda za redom. U klasi KZ2 Master za drugu se poziciju i dalje bore Renato Dujmović (RI autosport) i Nikola Samaržija (Koprivnica) izmjenjujući se iz utrke u utrku na drugoj ili trećoj poziciji. Trenutno su četiri boda prednost Dujmovića na drugoj poziciji.

12. Nagrada Virovitice 2014, karting - dvostruke pobjedne naboljih

Zagrepčani su konsolidirali redove i KK1 je ove sezone konačno osvojio ekipnu dnevnu pobjedu ispred KK Koprivnice, dok je trećim mjestom bodovno u prvenstvu i dalje vodeći Autoklub RI autosport, ali sada s otopljenom prednošću od svega 16 bodova. Peh i malo Jurišićevih bodova odrazio se i na redoslijedu timova. U Virovitici su slavili članovi Karting teama Prelučka legenda ispred Lenzokart Croatia teama čija je ukupna prednost i dalje gotovo nedostižna.

Kartingašima se sada smiješi dugo toplo ljeto. Pauza do petog natjecanja sezone je do 30.kolovoza.

Rezultati:
Prva utrka „Limač 50“ – 1.Lukša (AMKK Cobra Virovitica); Mini kart – 1.Mesec (AK RI autosport), 2.Pokos (AKK Zanatlija Zagreb), 3.Mogorović (Istra racing team Pazin); KF3 – 1.J.Kovačić (KK Koprivnica), 2.Šugar, 3.Kranjčec (oba Cobra); KZ2 – 1.Habulin (KK 1 Zagreb), 2.Mucak (Ivanić), 3.Romić (Cobra); KZ2 Master – 1.Žovan (KK1), 2.Samaržija (Koprivnica), 3.Dujmović (RI autosport); ekipe 1.KK1 Zagreb 63 boda, 2.KK Koprivnica 58, 3. AK RI autosport 54; timovi 1. Karting team Prelučka legenda 41 bod, 2. Lenzokart Croatia team 40;

Druga utrka „Limač 50“ – 1. Lukša; Mini kart – 1.Mesec, 2.Pokos, 3. Turk (KK Koprivnica); KF3 – 1.J.Kovačić, 2. Šugar, 3. Sekulić (Ivanić); KZ2 – 1.Habulin, 2.Mucak, 3.Mavrin (KK1); KZ2 Master – 1.Žovan, 2.Dujmović, 3.Samaržija; ekipe 1. KK1 Zagreb 66 bodova, 2. AK RI autosport 58, 3. KK Koprivnica 57; timovi 1. Karting team Prelučka legenda 56 bodova, 2. Lenzokart Croatia team 33 boda.

Tekst: M. Krpan
Foto: icv.hr